KRUCHE, BEZGLUTENOWE PIERNICZKI

dsc_0432

Myślałam, że nie wyrobię się z dzisiejszym wpisem, ale udało się ! Kiedyś na blogu pojawił się już sprawdzony przepis na pierniczki, które robię każdego roku (dostałam też kilka wiadomości od Was, że są przepyszne, co mnie bardzo cieszy), ale w tym postanowiłam również zrobić coś nowego i zdrowszego. Osoby nietolerujące glutenu również będą mogły z niego skorzystać ! A tak poza tym, to jednak zawsze lepiej zamienić mąkę pszenną na jakąś inną. Jeszcze jedna zaleta – te można zrobić na ostatnią chwilę, nawet w dniu Wigilii.

dsc_0435

dsc_0433

Składniki:

  • 100g mąki kokosowej
  • 50g mąki jaglanej
  • 2 jajka
  • 20g oleju kokosowego
  • 20g odżywki białkowej (można z niej zrezygnować)
  • 50g masła orzechowego
  • 150g mleka kokosowego
  • 1 średnia marchew (ok. 100g)
  • cynamon, mielony imbir, mielony cynamon (możecie też użyć przyprawy do piernika)

Do miski przesiej mąki wraz z odżywką białkową. Jeśli jej nie dodasz, dorzuć jakiś słodzik, np. erytrytol. W oddzielnym naczyniu rozbij masło orzechowe z jajkami i roztopionym olejem kokosowym. Płynne składniki dodaj do suchych, dolej ciepłe mleko i zetrzyj na grubych oczkach marchew. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Ja do masy dodałam jeszcze 20g płatków migdałów. Możecie z nich zrezygnować lub zastąpić innymi bakaliami.

Ciasto jest dość kleiste. Możecie je delikatnie podsypać mąką i schłodzić (najlepiej 2, 3 godziny) w lodówce, a później delikatnie rozwałkować i wykroić pierniki albo zrobić tak jak ja. Masą wykleiłam dno foremek do muffinów i w ten sposób upiekłam. Może i nie są to formy typowo świąteczne, ale też są super ! 🙂 Natomiast, polewę zrobiłam z roztopionego oleju kokosowego i odżywki białkowej (smak biała czekolada).

Uformowane ciasteczka piecz około 10-15 minut (najlepiej sprawdzić na początku, jaki czas będzie odpowiedni) w temperaturze 180 stopni. Z tej ilości składników wyszło mi 30 ciasteczek, ale wszystko zależy od kształtu i grubości, jakiej je zrobicie.

dsc_0445

dsc_0447

dsc_0432

______________________________

Podobno mówi się, że Świąteczne wypieki nie tuczą (haha), ale ja jednak wolę też przygotować jakąś swoją zdrowszą alternatywę. Tutaj nie tylko nie ma cukru, ale też pszennej mąki i masła. Zamiast tego, bezglutenowe mąki, zdrowe tłuszcze pod postacią oleju kokosowego i masła oraz odrobina białka z jaj i odżywki białkowej. Według mnie to świetna opcja nie tylko na Święta, ale też na co dzień.

______________________________

dsc_0449

dsc_0450

Dajcie znać, jak Wam się podoba taki pomysł 🙂 Możecie też podrzucić zdjęcia, jeśli je zrobicie. I standardowo, jak przy tego typu wpisach, czekam na Wasze propozycje, tym razem Świątecznych wypieków. Ciekawa jestem, co tam będzie na Waszym stole. A już teraz zdradzę Wam, że mam w planach jeszcze (co najmniej) jeden przepis. Jeśli się uda, opublikuję go jeszcze przed Wigilią.

About The Author: Roksana

Studentka dietetyki, z zamiłowaniem do blogowania, fotografii i mody. Uwielbia podróże. Kiedyś poleci do NY i przebiegnie wzdłuż rzeki Hudson - jedno z wielu marzeń. Wszystko co robi, robi na 200%, wkładając w to całe serducho. Mam nadzieję, że to zauważycie :)

Comments

four × one =

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

five × three =