KLASYCZNY RAMEN BURGER W WERSJI FIT

IMG_6521

Mam  dla Was dzisiaj coś ekstra ! Przepis na ramen burgera, jeśli jeszcze nie mieliście okazji go spróbować musicie to bardzo szybko nadrobić. Przyznam szczerze, że o takim burgerze usłyszałam pierwszy raz, kiedy PaniEkscelencja szykowała swoje menu dla jednej z Warszawskich knajp. Zobaczyłam zdjęcia i wiedziałam, że muszę spróbować. Ale też nie byłabym sobą, gdybym nie przekształciła go na zdrowszą wersję.

Potrzebne składniki (na 1 porcję):

  • 80g mięsa mielonego z indyka
  • 80g makaronu pełnoziarnistego spaghetti
  • 1 jajko
  • kawałek czerwonej cebuli lub szalotki
  • sól, pieprz, chilli, przyprawa do indyka
  • łyżeczka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
  • do podania: 3 średniej wielkości pieczarki, pół pomidora, kawałek cukinii

IMG_6524

IMG_6525-horz

IMG_6529

  1. Mięso mielone rozgnieć dokładnie widelcem. Dodaj przyprawę do indyka, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pieprz i odrobinę soli. W międzyczasie rozbełtaj jajko i dodaj 1/3 do masy. Uformuj kotleta i smaż na odrobinie oleju kokosowego.
  2. Makaron ugotuj al dente
  3. W międzyczasie, przygotuj wszystkie dodatki. Ja wykorzystałam pieczarki, cukinię (które podsmażyłam na patelni grillowej) oraz pomidora. Równie dobrze możecie dodać sałatę, ogórka a nawet jajko sadzone.
  4. Kiedy makaron będzie gotowy, wymieszaj go z pozostałą częścią jajka. Przypraw odrobiną soli i chilli. Uformuj coś na kształt bułki od burgera i smaż z obu stron z oleju kokosowym. Najlepsze do tego byłyby ringi, ale nie mam takich przyrządów, więc musiałam sobie jakoś radzić – stąd takie nierównomierne kształty.
  5. Kiedy makaron będzie już dobrze podsmażony, możesz składać burgery ! Połowa makaronowej „bułki”, mięso, ulubione dodatki i druga część naszej „bułki.

Pamiętajcie, że to tylko przykładowa gramatura, z której ja korzystałam robiąc jednego burgera ! Równie dobrze możecie użyć dwa razy więcej mięsa i makaronu oraz dodać inne warzywa, jajko, a nawet boczek jeśli nie jesteście nie diecie :)

Moja porcja zawiera: 496kcal  |  33,5g białka  |  55g węglowodanów  |  15,8g tłuszczu

IMG_6522-horz

IMG_6521

Klasyczny ramen burger składa się z mięsa wołowego i makaronu z zupek chińskich. W środku bardzo często można spotkać boczek i sadzone jajko. O ile wołowina to bardzo dobre źródło żelaza hemowego i białka, tak o makaronie instant już nie można powiedzieć zbyt wiele dobrego. Natomiast, mięso z indyka to świetne źródło pełnowartościowego białka, a makaron dostarczy węglowodanów złożonych i witamin, między innymi z grupy B. Do tego jajko, które jest bombą energetyczną (w bardzo pozytywnym znaczeniu !) i warzywka. Pełnowartościowy posiłek gotowy !

Po więcej przepisów zapraszam na mojego Instagrama

About The Author: Roksana

Studentka dietetyki, z zamiłowaniem do blogowania, fotografii i mody. Uwielbia podróże. Kiedyś poleci do NY i przebiegnie wzdłuż rzeki Hudson - jedno z wielu marzeń. Wszystko co robi, robi na 200%, wkładając w to całe serducho. Mam nadzieję, że to zauważycie :)

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML -a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>