IMPROWIZOWANY SERNIK JAGLANY

dsc_0484

Dzisiejszy wpis, a właściwie przepis na to ciasto to całkowita improwizacja i moja inwencja twórcza ! Myślałam o surowym spodzie, wyszedł pieczony. Zamiast piany chciałam zrobić domową galaretkę, a do środka wrzucić owoce. W międzyczasie, zrezygnowałam jednak z jakichkolwiek owoców (w spodzie też, choć początkowo chciałam dać daktyle), a cały przepis ewoluował i powstało to… Rewelacyjny „sernik” bez sera, którym każdy się zajada !  Wiem, że jest już trochę późno na Świąteczne wypieki, ale może komuś uda się go jeszcze zrobić ? A jeśli nie to po Świętach też można, tym bardziej, że należy do zdrowych wypieków 🙂

Składniki na spód:

  • 120g dowolnych orzechów (ja dałam 80g nerkowców, 20g brazylijskich i 20g włoskich)
  • 50g oleju kokosowego
  • 40g masła orzechowego 100% (dałam masło z nerkowców)
  • 50g mąki jaglanej
  • 1 jajko
  • 150g mleka kokosowego
  • łyżeczka naturalnego kakao
  • erytrytol do smaku (dałam na oko)

dsc_0472

dsc_0476

Wszystkie orzechy wsyp do malaksera i miksuj tak, jakbyś robiła masło orzechowe. W międzyczasie dodaj olej kokosowy (nie musi być roztopiony), masło, kakao i erytrytol. Powstanie gęsta masa, z której chciałam zrobić surowy spód, ale do tego przydałyby się jeszcze daktyle, których ja nie chciałam dawać. Gotową masę przełóż do miski, wbij jajko i miksuj na niewielkich obrotach. Dodaj mąkę i po trochu mleka, cały czas mieszając. Masa ma być na tyle rzadka, aby swobodnie rozlała się po dnie tortownicy. Piecz około 20 minut w 180 stopniach.

Ciasto jest na bazie orzechów, więc jest ciężkie. W piekarniku mocno wyrośnie, ale po wyjęciu opadnie, ale nie musicie się tym przejmować. To normalne przy tego typu wypiekach. Poza tym, masa wszystko nadrobi.

Składniki na masę:

  • 300g kaszy jaglanej
  • 300g + 120g mleka kokosowego
  • 70g mleczka kokosowego (gęstego)
  • 80g odżywki białkowej, najlepiej waniliowej (możecie z niej zrezygnować, ale wtedy należałoby dodać zdecydowanie więcej słodzika lub miodu)
  • 50g masła orzechowego
  • erytrytol do smaku
  • kilka kropel aromatu waniliowego

dsc_0483

Kaszę jaglaną ugotuj na małym ogniu (!) w mleku kokosowym (jeśli kupisz w woreczkach, wysyp ją z nich). Kasza bardzo szybko wchłania płyn i później dopełniam go gorącą wodą. Tak dolewam i gotuję do czasu, aż kasza będzie miękka. Do ugotowanej kaszy dodaj mleczko kokosowego i podgrzewaj jeszcze chwilę, aż cała masa stworzy całość. Masę przełóż do blendera, dodaj pozostałą część mleka (120g), odżywkę białkową, masło orzechowe, aromat i erytrytol – całość bardzo dokładnie zmiksuj. Możliwe, że będziesz musiała robić to partiami, żeby nie przegrzać sprzętu 🙂 Masa powinna być taka, jak klasyczna masa serowa na sernik. Tak przygotowany krem przełóż na wcześniej upieczony blat i piecz godzinę w 180 stopniach.

Składniki na pianę:

  • 3 białka jaj
  • szczypta soli
  • erytrytol

Jajka oddziel od żółtek (najlepiej, aby wcześniej jajka poleżały trochę w temperaturze pokojowej), posól i miksuj na pianę. Kiedy będzie już sztywna, dodaj erytrytol i miksuj tylko do połączenia się składników. Nie dodawajcie żadnych olejków i aromatów, bo piana opadnie – tak zepsułam swoją pierwszą partię… Wyłóż ją na upieczone ciasto i włóż jeszcze do piekarnika na 15-20 minut.

Całość podzieliłam na 8 kawałków. Każdy zawiera: 475 kalorii  |  22g białka  |  36g węglowodanów  |  26g tłuszczu

dsc_0481

dsc_0470

To niestety nie jest jedno z tych ciast, które wymagają tylko zblendowania wszystkich składników. Przygotowanie tego wymaga sporo czasu, ale zapewniam, że jest tego warte. Ja już nie mogę doczekać się reakcji rodziny, kiedy powiem, że nie ma w nim sera, bo na prawdę smakuje, jak tradycyjny i baaardzoo kaloryczny sernik ! Dajcie znać, jak Wam smakuje, kiedy już spróbujecie zrobić 🙂

Jeszcze raz, wesołych i spokojnych Świąt !

About The Author: Roksana

Studentka dietetyki, z zamiłowaniem do blogowania, fotografii i mody. Uwielbia podróże. Kiedyś poleci do NY i przebiegnie wzdłuż rzeki Hudson - jedno z wielu marzeń. Wszystko co robi, robi na 200%, wkładając w to całe serducho. Mam nadzieję, że to zauważycie :)

Comments

fifteen + ten =

  • Reply Rosaline

    Fajny przepis, przyda się. Nigdy nie dzielę przepisów na świąteczne i zwykłe. 🙂

  • Pingback: ZACZYNASZ OD NOWEGO ROKU ? POMOGĘ CI ! | Majlaa.pl

  • Pingback: LAST MONTH | Majlaa.pl

  • Reply Pati

    Super przepis! Zamierzam wypróbować właśnie na święta tyle że wielkanocne 😉
    Mam pytanie, czym zastąpiłabyś jajko w spodzie do ciasta?
    Pozdrawiam!

    • Reply Roksana Środa

      Możesz ich w ogóle nie używać i zrobić np surowy spód z orzechów, lnu czy innych nasion – wszystko zblendować np. z mleczkiem kokosowym i do zastygnięcia. Też powinno wyjść fajnie 🙂

      • Reply Pati

        Dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

two × 2 =