IDEALNE BROWNIE Z BURAKÓW

DSC_0376

Przychodzę do Was z kolejnym, rewelacyjnym przepisem ! Po raz kolejny brownie, ale tym razem nie z fasoli, a z buraków ! Pokochałam ciasta z warzyw, szczególnie jeśli ich w ogóle nie czuć. Na razie próbowałam z fasoli, batatów i właśnie buraków… Szczerze mówiąc, nie potrafię zdecydować, które z nich jest najlepsze, wszystkie opcje są przepyszne ! Spróbujcie tego przepisu i dajcie znać, jak Wam się podoba, a ja chętnie posiedzę nad nowymi propozycjami deserów. A może czegoś innego ? Dajcie znać, jakie przepisy są waszymi ulubionymi 🙂

Potrzebne składniki:

  • 700g buraków
  • 30g suszonych daktyli
  • 200g mąki gryczanej
  • 15g naturalnego kakao
  • 1 jajko
  • 65g czekoladowego izolatu (możecie z niego zrezygnować)
  • 25g oleju kokosowego

DSC_0372

DSC_0375

Buraki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj. To najgorszy i najdłuższy etap w przygotowaniu tego ciasta, bo buraki strasznie długo się gotują… Kiedy będą gotowe, zaczekaj aż przestygną i dokładnie je zblenduj. Dorzuć namoczone wcześniej daktyle (może je ok. 30 minut zalewając wrzątkiem), jajko, wszystkie suche składniki oraz roztopiony olej kokosowy. Całość ponownie zblenduj, tak aby nie było żadnych grudek.

DSC_0382-horz

DSC_0374

Formę (użyłam standardowej tortownicy) wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto i piecz ok. 45 minut w 180 stopniach. Jeśli użyjesz blaszki o mniejszej średnicy ciasto będzie wyższe i automatycznie będzie potrzebowało więcej czasu w piekarniku. Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem czy jest już gotowe. Pozostawiłam je w piekarniku to wystudzenia.

Tak, jak napisałam powyżej, możesz zrezygnować z odżywki białkowej, jednak smak ciasta trochę się zmieni. Wtedy najlepiej dodać jakiegoś naturalnego słodzika lub miodu. Ja jednak jestem zwolenniczką dodania odrobiny białka, choćby dla walorów smakowych. Przy okazji, przypominam o 10% zniżce na produkty All Nutrition, którą możecie wykorzystać podczas zakupów w sklepie SFD (klik). Jeśli zrezygnujecie z białka może być tak, że ciasto będzie za rzadkie i będziecie musieli dodać jeszcze trochę mąki.

DSC_0380

_____________________________________

Coś czuję, że to ciasto będzie teraz moim ulubionym posiłkiem po treningu ! Białko z jaja oraz odżywki białkowej, węglowodany z mąki, cukry proste z daktyli oraz odrobina tłuszczu z oleju i kakao… Posiłek idealny ! A jako, że takich buraków nie wliczam do bilansu to kaloryczność jest jeszcze mniejsza !

______________________________________

DSC_0372

Całe ciasto podzieliłam na 8 równych kawałków, jeden dostarcza:

221 kcal  |  13,2g białka  |  25g węglowodanów  |  7,6g tłuszczu

Polewę przygotowałam z roztopionego oleju kokosowego i odżywki białkowej, a ciasto podałam z sorbetem truskawkowym domowej roboty (przepis znajdziecie tutaj).

Po więcej przepisów zapraszam na mojego Instagrama 

About The Author: Roksana

Studentka dietetyki, z zamiłowaniem do blogowania, fotografii i mody. Uwielbia podróże. Kiedyś poleci do NY i przebiegnie wzdłuż rzeki Hudson - jedno z wielu marzeń. Wszystko co robi, robi na 200%, wkładając w to całe serducho. Mam nadzieję, że to zauważycie :)

Comments

4 × four =

  • Reply Zosia

    Kiedy wyniki konkursu na insta?
    Pozdrawiam

  • Reply KulaaBulaa

    Ahh brownie <3 rownież robiłam nie raz w każdej wersji i decyzja które najlepsze jest niemożliwa ;P koniecznie wypróbuje ten przepis 🙂 a mozna użyć juz startych buraczków ze słoika? Robiłam sporo na zimę i muszę zużyć 😀

  • Reply Kinga

    Wygląda przepysznie 🙂
    Czy na tą zniżkę 10% potrzebny jest kod? Kiedyś podawałaś hasło: MAJLAA16
    Czy ono nadal jest aktywne?

    • Reply Roksana

      Tak ! MAJLAA16 🙂

  • Reply by.daaria

    Całą noc gotowalam buraki by na sniadanko miec placek. Pychota! Nie zastnawiajcie sie!

  • Reply Nastia

    A czy można zastąpić mąkę gryczaną mąką kokosową? Jakie proporcje?

    • Reply Roksana

      Mąką kokosowa jest bardzo „krucha” i raczej nie sprawdza się przy wypiekach i omletach w większej ilości, bo wszystko się rozpada… Możesz dać np. 15g mąki kokosowej a resztę dopełnij inną.

  • Pingback: MOJA DIETA PODCZAS REDUKCJI | Majlaa.pl

  • Reply Agatą Obuch

    Uwielbiam brownie, ale w takiej formie jeszcze go nie próbowałem. Najwyższa pora 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

two × 5 =