DOMOWA PIZZA. LEPSZA NIŻ Z PIZZERII !

dsc_0151

Kilka dni temu na moim Instagramie mogliście zobaczyć pizzę, moją pierwszą domową pizzę ! Nieskromnie powiem, że smakowała mi bardziej niż z niejednej pizzerii i pewnie jeszcze nie raz ją zrobię. Jak sami za chwilę się przekonacie, składniki nie należą do najzdrowszych (a właściwie 1 składnik – mąka). Jednak, jeśli obserwujecie mnie dłużej, na pewno wiecie, że nie opieram swojej diety tylko na hiper zdrowych produktach. Jasne, to one stanowią znaczną większość, ale jest też miejsce na te bardziej przetworzone i mniej zdrowe produkty. Na wstępie powiem jeszcze jedno – nie traktuję jej jako cheat meal – więcej na ten temat poczytacie poniżej.

dsc_0143

dsc_0146

Składniki (na 1 dużą lub 2 mniejsze pizze):

  • 250g mąki pszennej (użyłam gatunku 00, do pizzy)
  • 8g drożdży instant (1 standardowe opakowanie)
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 150ml letniej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ulubione dodatki, u mnie: ser mozarella, pieczarki, szynka serrano, kukurydza, rukola

Składniki na sos:

  • 100g passaty pomidorowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 niewielki ząbek czosnku
  • odrobina soli
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  •  szczypta świeżo mielonego pieprzu

dsc_0149

Drożdże wraz z cukrem zalej letnią wodą. Dodaj 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj. Taki zaczyn należy zostawić na około 10 minut. Powinien zwiększyć swoją objętość 2, 3 razy. Jeśli tak się nie stanie, zaczyn trzeba zrobić od początku.

Do większej miski przesiej mąkę i dodaj sól. W środku zrób dołek i wlej gotowy zaczyn. Mąkę zagarniaj do środka aż do połączenia wszystkich składników. W tym momencie należy również dodać łyżkę oliwy. Ciasto wyrabiaj delikatnie do momentu, aż będzie gładkie. Zbyt długie gniecenie spowoduje, że ciasto będzie twarde, a pizza niesmaczna. Ciasto pozostaw w naczyniu, przykryj ściereczką i odstaw na co najmniej godzinę do wyrośnięcia.

Z wyrośniętego ciasta uformuj pizzę, posmaruj sosem i ułóż wszystkie składniki. Piecz w najwyższej temperaturze (minimum 150 stopni) przez około 10 minut (ten czas sprawdza się przy cienkim cieście) na termoobiegu. Ja jeszcze po tych 10 minutach ustawiam piekarnik na opcję grilla i zostawiam na minutę do lekkiego zarumienienia. Gotowe !

1 pizza (z połowy porcji) bez dodatków dostarcza: 503 kcal  |  12g białka  |  94g węglowodanów  |  8g tłuszczu

dsc_0153

Wspomniałam o tym, że nie traktuję takiej pizzy, jako cheat meal, dlaczego ? Sama ustalam sobie dietę, a największą tego zaletą jest możliwość jedzenia tego, na co ma się ochotę. Na co dzień staram się wybierać pełnoziarniste produkty zbożowe, wiele kasz, mąkę jaglaną czy kokosową. Ale raz na jakiś czas zjedzenie czegoś z białym ryżem, pszenną mąką czy zwykłym chlebem nie zrujnuje ani zdrowa, ani sylwetki – zapewniam ! Pizzę zrobiłam sama, więc doskonale wiem, ile poszczególnych produktów użyłam. Tym samym, wszystko bardzo dokładnie wliczyłam w swoje zapotrzebowanie. Gdybym poszła na taką pizzę do restauracji potraktowałabym to jako cheat ze względu na to, że nie byłabym wstanie obliczyć kalorii i poszczególnych makroskładników, które zjadłam. Tutaj takiego problemy nie miałam. Zjadłam ją po treningu, wszystko wyliczyłam i bez wyrzutów sumienia. Kocham swoją dietę !

dsc_0150

Jeśli szukacie jakieś dobrego przepisu na pizzę to spróbujcie tego, mogę Wam polecić z czystym sumieniem. Tak się ostatnio zastanawiałam, jakie wpisy są dla Was najciekawsze ? Te związane z treningami i poradami dietetycznymi, przepisy czy kompletnie inne – np. kosmetyczne lub te, dotyczące dnia codziennego. Jestem tutaj przede wszystkim dla Was i chciałabym, abyście czerpali korzyści i przyjemność z zaglądania do mnie. Czekam na komentarze w tej sprawie i życzę Wam miłego dnia ! 🙂

About The Author: Roksana

Studentka dietetyki, z zamiłowaniem do blogowania, fotografii i mody. Uwielbia podróże. Kiedyś poleci do NY i przebiegnie wzdłuż rzeki Hudson - jedno z wielu marzeń. Wszystko co robi, robi na 200%, wkładając w to całe serducho. Mam nadzieję, że to zauważycie :)

Comments

3 × two =

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

thirteen − six =