DESERY Z WYKORZYSTANIEM ODŻYWKI BIAŁKOWEJ

DSC_3245

Nieustannie przewija się temat odżywki białkowej… Czy osoby, które nie ćwiczą mogą z niej korzystać. Czy można ją jeść w dni nietreningowe, czy tylko po treningu. Ile razy dziennie i jak dużo. I ostatecznie, do czego tak właściwie ją wykorzystać. Ja akurat nie przepadam za smakiem shake’ów proteinowych. Zrobiłam go raz i prawdopodobnie nigdy więcej nie zrobię. W zamian za to, białko dodaję zwykle do posiłku po treningu czy śniadania. Przygotowałam dla Was trzy propozycje posiłków na słodko, w których właśnie jednym ze składników jest białko. Możecie je zjeść po treningu, na deser albo jakiś inny posiłek.

Bez tytułu (3)

Tiramisu przygotowałam na tegoroczny Tłusty Czwartek. Za pączkami nie przepadam, a z faworków zrezygnowałam ze względu na dietę. Postanowiłam, jednak, osłodzić sobie ten dzień i zrobiłam mój ukochany deser, w wersji bardziej fit – Tiramisu !

IMG_6472

Potrzebne składniki (na 1 porcję):

  • 1 jajko
  • 5g białka – najlepsze będzie tiramisu lub waniliowe
  • 10g mąki – użyłam mąki z amarantusa, ale możecie skorzystać z jakiejś innej
  • odrobina proszku do pieczenia
  • woda mineralna
  • kawa

Powyższe składniki (oprócz kawy) dokładnie ze sobą wymieszajcie i usmażcie omlet. W TYM wpisie możecie przeczytać o moim sposobie na omlety – zawsze są mega puszyste ! Kiedy wystygnie, połamcie go na drobniejsze kawałki albo wytnijcie formę, w której zrobicie deser. Na koniec, bardzo dokładnie namoczcie go wcześniej zaparzoną i przestudzoną kawą.

  • 125g chudego twarogu
  • 15g białka – wykorzystałam waniliowe
  • 2 białka jaj
  • odrobina ekstraktu o zapachu tiramisu (można z niego zrezygnować)
  • opcjonalnie trochę likieru amaretto

Wszystkie powyższe składniki dokładnie ze sobą zmiksujcie i jeśli będziecie chcieli, dodajcie ekstrakt i likier. Do szklanki lub innego naczynia włóżcie omlet. Następnie, wylejcie masę serową i odstawcie do lodówki, aż stężeje. Na wierzchu posypałam naturalnym kakao. Pycha !

Bez tytułu (2)

Znacie może popularny, ryżowy deser Belrisso. Ja go uwielbiam i kiedyś jadłam codziennie ! Teraz też jem bardzo często, ale w zdrowszej wersji. Szczerze mówiąc, z dodatkiem białka o smaku wanilii, praktycznie nie różni się w smaku od tego kupionego w sklepie. Natomiast, skład nie do porównania.

Potrzebne składniki:

  • 50g ryżu (najlepszy będzie jaśminowy lub basmati)
  • 20-30g odżywki białkowej o smaku Wanilii lub czekolady (w zależności od tego, jak słodki deser chcecie otrzymać). Pamiętacie o promocji na wszystkie produkty All nutrition ? Kod promocyjny nadal działa. Wystarczy, że podczas zamówień w sklepie SFD wpiszcie hasło: MAJLAA16, a zostanie Wam naliczony rabat 10%
  • woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji

Zamiast wody możecie również użyć mleka krowiego (ja z niego zrezygnowałam) lub spróbować z roślinnym.

IMG_6718

IMG_6642

Ryż gotujecie zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Odcedzacie i podlewacie delikatnie wodą – tak, żeby nie był suchy, a delikatnie płynny. Następnie, wsypujecie odżywkę białkową i dokładnie mieszacie. Jeśli masa będzie za gęsta, dolejcie jeszcze trochę wody.

Pamiętajcie, że to tylko przykładowe proporcje. Dostosujcie je do swojego zapotrzebowania. Równie dobrze, możecie wykorzystać 100g ryżu i 40g białka albo odwrotnie – mniej wszystkich składników.

Bez tytułu

Taki sernik jest genialnym rozwiązaniem podczas Świąt i innych uroczystości oraz, kiedy najdzie Was nagła ochota na coś słodkiego. Robiłam go już kilka razy z różnymi smakami białka i większość domowników nawet nie domyśliła się, że jest to zdrowy i dietetyczny wypiek. Smakuje na prawdę rewelacyjnie !

DSC_3245

DSC_3247

Składniki na spód:

  • 6 łyżek otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka masła orzechowego (najlepiej 100%)

Składniki na masę:

  • gęsty jogurt naturalny – 350g (możecie użyć serka typu Bieluch)
  • twaróg chudy – 125g
  • 60g odżywki białkowej (użyłam migdałowej) – możecie ją zastąpić mąką
  • 2 białka jaj
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

DSC_3251

DSC_3255

Jajka zmiksuj na puszystą masę. Dorzuć do niej wszystkie pozostałe produkty i bardzo dokładnie wymieszaj. Brytfankę (tortownicę) wyłóż papierem do pieczenia. Wylej powstałą masę i piecz 10 minut w 180 stopniach. W międzyczasie przygotuj masę serową.

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. W osobnym naczyniu połącz wszystkie pozostałe składniki, tj. ser twarogowy, jogurty naturalne, odżywkę białkową i żółtko jaja. Następnie, bardzo delikatnie wymieszajcie pianę z pozostałą masą. Wylejcie na wcześniej przygotowany spód i pieczcie 50 minut w 150 stopniach. Bardzo ważne jest, abyście ciasto pozostawili do wystygnięcia w piekarniku !

Co myślicie o tego typu wpisach ? Mam nadzieję, że spodobają Wam się te przepisy i chętnie je wypróbujecie 🙂

About The Author: Roksana

Studentka dietetyki, z zamiłowaniem do blogowania, fotografii i mody. Uwielbia podróże. Kiedyś poleci do NY i przebiegnie wzdłuż rzeki Hudson - jedno z wielu marzeń. Wszystko co robi, robi na 200%, wkładając w to całe serducho. Mam nadzieję, że to zauważycie :)

Comments

two × 2 =

  • Reply Ania T.

    Ślinka cieknie 🙂 na pewno wyprobuje, dzięki!!

  • Reply Karolaaa

    Czy białka z sfd mają w składzie laktoze?

    • Reply Roksana

      kazde WPC ma laktoze, WPI nie.

  • Reply MuscleBoss

    Ja katuję ostatnio ciasteczka owsiane z odżywką białkową. Może nie jest to typowy deser, ale bardzo fajna przekąska. Płatki owsiane, banany, kakao, odżywka białkowa i posiekane suszone owoce. Wszystko zblendowane i pieczone w 220 stopniach (15 min.). Pyszne!

  • Reply emily

    Aż nie chce sie wierzyć, że w takich pysznościach można przemycić odżywki 🙂 Jutro kupuje składniki wy wypróbowuje przepisy!

  • Reply Wiola

    Zrobiłam dzisiaj dwa przepisy z Pani bloga – pizzę i sernik, pychota, będę zaglądać i inspirować się. Proszę działać dalej, bo świetnie się z Panią „współpracuje” w dietetycznej kuchni 🙂

  • Reply kUSA

    Hej, odkąd wróciłam po 15 stu latach na ścieżkę rozwoju fizycznego:), szukam takich rzeczy. Studiuje Twój blog już chwilkę i dziękuję Ci za niego bardzo. Mój serniczek właśnie stygnie w piekarniku, tylko nie miałam otrebów i użyłam zarodków z płatkami. Szkoda tylko że nie podajesz kaloryczności i rozkładu makro, będę musiała sobie sama wyliczyć 🙂 Pozdrawiam! 🙂

    • Reply Roksana Środa

      Zajrzyj do nowszych przepisów – we wszystkich podana jest kaloryka i makro 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 × 4 =