DAKTYLOWE BATONIKI OWSIANE

DSC_0180

Wiem, że czekałyście na ten przepis, więc mam nadzieję, że spodoba Wam się i chętnie wykorzystacie go w swoim menu ! To świetna, zdrowa i pyszna przekąska. Najfajniejszy w tych batonach jest fakt, że sami możecie zdecydować o ich smaku. Podstawą są płatki owsiane i daktyle, a pozostałe składniki możecie dowolnie wymieniać. Ja, tym razem, dorzuciłam orzechy nerkowca, migdały i odżywkę białkową, dzięki której uzyskałam jabłkowo-cynamonowy smak. Petarda !

Potrzebne składniki:

  • 100g płatków owsianych
  • 120g daktyli
  • 25g orzechów nerkowca
  • 10g płatków migdałów
  • pół łyżeczki cynamonu
  • dodatkowo, dosypałam jeszcze łyżeczkę odżywki białkowej o smaku szarlotki, ale to nie jest konieczne

DSC_0187

DSC_0175

Płatki owsiane zalej zimną wodą, zaczekaj aż namokną i zmiękną. Następnie, odlej nadmiar wody i dokładnie wyciśnij płatki – w ten sposób pozbędziesz się kwasu fitynowego, przynajmniej częściowo. Do oddzielnego naczynia włóż daktyle i orzechy nerkowca (lub dowolne inne, które wybierzesz) – również zalej je wodą i pozostaw na kilka godzin. Wszystkie składniki połącz ze sobą i dokładnie zblenduj.

Formę wyłóż papierem do pieczenia (użyłam standardowej keksówki) i wylej ciasto. Piecz w piekarniku z termoobiegiem przez 30 minut w 180 stopniach. Zaczekaj aż przestygną i dopiero pokrój.

Całość pokroiłam na 12 równych batoników. Przy takim podziale jeden zawiera: 68kcal  |  1,6g białka  |  11,6g węglowodanów  |  1,7g tłuszczu

DSC_0187

DSC_0176

Dajcie znać, jak wypróbujecie !

Po więcej moim przepisów zapraszam na Instagrama 🙂

About The Author: Roksana

Studentka dietetyki, z zamiłowaniem do blogowania, fotografii i mody. Uwielbia podróże. Kiedyś poleci do NY i przebiegnie wzdłuż rzeki Hudson - jedno z wielu marzeń. Wszystko co robi, robi na 200%, wkładając w to całe serducho. Mam nadzieję, że to zauważycie :)

Comments

16 − 15 =

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

16 − 4 =