CZY MAJĄC CELIAKIĘ TRZEBA REZYGNOWAĆ Z PIZZY, PIEROGÓW I OWSIANKI ?

Ręka do góry – kto z Was walczy z nietolerancją glutenu ? Taka „wada” może być wrodzona albo nabyta z czasem. Może być też tak, że macie niewielką, utajoną alergię na gluten. Pójdziecie do dietetyka lub „dietetyka”, który jest zwolennikiem diety bezglutenowej (bo sam tak je, bo panuje taka moda, bo tak i już), przepisze Wam taki plan i okaże się, że po powrocie do dawnej diety i wprowadzeniu produktów z glutenem, Wasza nadwrażliwość przestała być utajona i będziecie musieli z niego zrezygnować już na zawsze. Przy okazji, to takie małe wyjaśnienie, dlaczego w moich dietach jest gluten, jeśli nie ma żadnych sensownych przeciwwskazań 🙂

Dla niewtajemniczonych, celiakia to nietolerancja glutenu, występującego w poszczególnych zbożach. Cierpiąc na to schorzenie i jednocześnie, jedząc produkty glutenowe doprowadzamy do sytuacji, w której niszczone są kosmki jelitowe – jak się pewnie domyślacie, niesamowicie ważne do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. Ostatecznie, może dojść do tego, że kosmki zanikną całkowicie. Organizm protestuje poprzez różne, nieprzyjemne objawy ze strony przewodu pokarmowego. Pozytywną wiadomością jest to, że kosmki się regenerują i odbudowują po wprowadzeniu i utrzymaniu diety bez glutenu. Jak widzicie, dla niektórych to nie moda, a konieczność. Na szczęście, dla niektórych.

Wracając do tematu (bardzo na czasie, bo za chwilę Święta)… Jeśli okaże się, że chorujecie na celiakię to musicie wyrzucić gluten z diety i nie ma innego rozwiązania. Ja zawsze odradzam jedzenie produktów, które zostały wyprodukowane na potrzeby takich osób, jak np. „chleb bezglutenowy”. Po pierwsze, smakuje jak stary kapeć, a po drugie w składzie mają bardzo często syf. Jednak, za produkty bezglutenowe uznaje się też te przetworzone, które w składzie mają mniej niż 20mg glutenu na 1kg produktu (oznaczone znakiem przekreślonego kłosa). Na szczęście, jest cała gama zbożowych produktów NATURALNIE bezglutenowych, które możecie jeść bez żadnych obaw i ograniczeń. Poniżej zebrałam je wszystkie w jedną całość:

  • gryka (kasza gryczana, makaron gryczany, mąka gryczana i wypieki z tej maki)
  • amarantus
  • tapioka
  • komosa ryżowa
  • ryż, płatki ryżowe, makaron ryżowy
  • kasza, mąka i płatki jaglane
  • ziemniaki, skrobia ziemniaczana
  • bataty
  • kukurydza, skrobia kukurydziana
  • fasola, soczewica, ciecierzyca

Najbardziej szkodliwa jest pszenica (nawet, jeśli nie cierpicie na nietolerancję glutenu to nie widzę sensu jedzenia oczyszczonej pszenicy na co dzień. Nie ma zbyt wielu wartości odżywczych i błonnika…), ale gluten (w mniejszej ilości) jest tez w życie, pszenżycie, orkiszu, jęczmieniu (kasza jęczmienna perłowa, mazurska i pęczak), kaszy mannie i we wszystkich produktach, które przygotowane są z tych zbóż.

Przygotowałam też dla Was małą ściągę produktów, które można jeść i których nie wolno, pod postacią tabeli. Możecie ją pobrać tutaj.

Na taką pizzę niestety nie można sobie pozwolić… Ale możecie zrobić pizzę na spodzie z kalafiora, też jest pyszna ! A przepis znajdziecie tutaj. Polecam, nie tylko osobom z celiakią. 

Często słyszę „ale jak to, to ja nic nie mogę jeść?”. Jak to nic ?! Macie całą gamę produktów do wykorzystania. A prawda jest taka, że większość osób na zdrowej diecie (niekoniecznie z celiakią) korzysta właśnie z tych składników.

Czy mając celiakię trzeba rezygnować z pizzy, pierogów i owsianki ? Na szczęście nie 🙂 No dobra, idąc do restauracji, mało kiedy można spotkać makaron, pierogi, pizzę czy pieczywo bez glutenu. Zdarza się to w knajpach eco i tych, które ukierunkowane są stricte na zdrowe odżywianie, ale ceny też są adekwatne. Na szczęście, mamy dwie rączki i takie smakołyki możemy przygotować samodzielnie 🙂 W mojej rodzinie są 2 osoby chore na celiakię i wyobraźcie sobie minę mojej babci, gdy powiedziały, że nie mogą zjeść pierogów, krokietów, a nawet ryby, bo była w panierce. Został tylko czysty barszczyk… Podczas kolejnych Świąt powiedziałam jej, jakie produkty może wykorzystać, żeby dziewczyny też coś zjadły i zrobiła naleśniki z mąki jaglanej, rybę bez panierki i pieczywo z gotowej mieszanki bezglutenowej.

Poniżej znajdziecie moje ulubione przepisy na 3 bezglutenowe dania: krem czekoladowy, placuszki dyniowe i makaron z pstrągiem.

Potrzebne składniki:

  • pół małej dyni
  • 1 jajko
  • 30g mąki jaglanej
  • 10g skrobi ziemniaczanej
  • 20g odżywki białkowej (dałam o smaku białej czekolady)
  • 5g oleju kokosowego do smażenia

Z dyni wydrąż nasiona i piecz około 30 minut w 180 stopniach. Następnie, zerwij skórkę, a miąższ porwij na mniejsze kawałki. Przerzuć do większego naczynia, dodaj wszystkie pozostałe składniki i zblenduj na gładką masę. Dodatkowo, dałam jeszcze ok. 100ml wody mineralnej gazowanej, bo masa była zbyt gęsta. Ona nie może być lejąca, ale musicie ją swobodnie nakładać łyżką na patelnię. Formujcie niewielkie placuszki i smażcie na oleju kokosowym. Całość posypałam erytrytolem.

Całość dostarcza: 370.2 kcal  |  27.1g białka  |  36.4g węglowodanów  |  12.9g tłuszczu

Składniki:

  • 80g makaronu kukurydzianego
  • 100g pstrąga (wyorzystałam świeżą rybę, którą wcześniej upiekłam, ale może być też wędzony)
  • 50g cukinii
  • pół żółtej papryki
  • 10g oliwy z oliwek

Na patelni z odrobiną wody podduś paprykę i cukinię tak, aby warzywa były miękkie. Dodaj kawałki ryby i przypraw wedle uznania. Dodaj ugotowany wcześniej makaron i delikatnie wymieszaj, aby kawałki ryby nie porwały się. Całość przełóż do talerza i polej oliwą z oliwek.

Całość dostarcza: 545.8 kcal  |  24.1g białka  |  66.9g węglowodanów  |  20.3g tłuszczu

Składniki:

  • 250g batatów
  • 60ml mleka kokosowego
  • łyżeczka kakao
  • 20g odżywki białkowej (użyłam czekoladowej)
  • 10g wiórek kokosa
  • 10g pestek dyni
  • 10g musu kokosowego
  • 10g jagód goji

Bataty obierz, oczyść i ugotuj – możesz nawet delikatnie rozgotować. Kiedy przestygną, zblenduj w garnku lub jakimś większym naczyniu. Dodaj mleko kokosowe, kakao, odżywkę białkową (możesz ją zastąpić mąką kokosową i dodać jakiś słodzik) i całość dokładnie zmiksuj. Na wierzchu ułóż ulubione dodatki i gotowe ! Ja wykorzystałam wiórki kokosa, pestki dyni, mus kokosowy i odrobinę jagód goji.

Całość dostarcza: 528 kcal  |  25.2g białka  |  61.4g węglowodanów  |  19.9g tłuszczu

Na koniec mam jeszcze darmowy plan dietetyczny z dietą bezglutenową. Cały tydzień, 5 posiłków dziennie !

POBIERZ DIETĘ

Jestem bardzo ciekawa czy wśród Was są osoby, które muszą przestrzegać takiej diety ? Jak sobie radzicie i z jakich przepisów korzystacie ? Zostawcie swoje ulubione w komentarzu, jestem pewna, że wiele osób z nich skorzysta ! 🙂

About The Author: Roksana

Studentka dietetyki, z zamiłowaniem do blogowania, fotografii i mody. Uwielbia podróże. Kiedyś poleci do NY i przebiegnie wzdłuż rzeki Hudson - jedno z wielu marzeń. Wszystko co robi, robi na 200%, wkładając w to całe serducho. Mam nadzieję, że to zauważycie :)

Comments

five × four =

  • Reply ewka

    Bardzo przydatny wpis! Ja bym chętnie poczytała też o innych nietolerancjach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

eighteen − 1 =