CYTRYNOWE MUFFINY – IDEALNE NA WIELKANOC

Jakiś czas temu wrzucałam zdjęcie muffinek na InstaStory, a dopiero później je spróbowałam i… Petarda ! Nie lubię zaglądać do innych przepisów i robiąc jakiekolwiek wypieki, improwizuję. Wszyscy się ze mnie zawsze śmieją, że przepis wymyślam dopiero w momencie, gdy wyjmuję produkty z szafki. Ale rzeczywiście, coś w tym jest ! Te babeczki wyszły (nie będę skromna…) rewelacyjne, nie mogłabym się z Wami nie podzielić przepisem.

Ciasto jest bardzo miękkie i puszyste. Wpasuje się też w dietę bezglutenowców i tych, którzy wyeliminowali nabiał. Pewnie będziecie pytali mnie, czym zastąpić jajka, ale w tej sytuacji nie wiem, czy cokolwiek uda się bez nich zdziałać. Można by spróbować zrobić je na bazie piany z cieciorki, ale to już odeślę Was do TEGO wpisu, gdzie pisałam o wegańskich zamiennikach popularnych produktów.

Składniki (na 6 sztuk):

  • 1 jajko
  • 90g mąki jaglanej
  • 10g skrobi ziemniaczanej
  • 15g mąki kokosowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10g lnu mielonego
  • 30g odżywki białkowej (wykorzystałam o smaku waniliowym) *
  • 50g mleka migdałowego (możesz zamienić na inne, roślinne)
  • sok z 1 cytryny + skórka z połowy cytryny

Najpierw przygotuj sobie len – zalej gorącą wodą i zaczekaj aż zgęstnieje. Białko jaja oddziel od żółtka i ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. W drugiej, większej misce wymieszaj wszystkie rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, odżywką białkową oraz żółtkiem i dokładnie wymieszaj. Do wszystkich suchych składników dodaj gotowe siemię lniane, mleko i sok z cytryny. Całość bardzo dokładnie zmiksuj. Na koniec dorzuć startą skórkę cytrynową (uważaj, aby nie zetrzeć tej białej skórki, bo ciasto będzie gorzkie) i pianę. Całość miksuj tylko do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Gdyby masa była za gęstą, dodaj trochę wody mineralnej gazowanej. Ciasto przelej do formy na muffiny i piecz 25-30 minut w 180 stopniach.

Lukier przygotowałam z agaru i erytrytolu. Nie podam Wam niestety proporcji, bo robiłam go na oko. Do wrzącej wody wystarczy wsypać agar i dokładnie wymieszać, a po chwili erytrytol. Po 15-20 minutach masa zgęstnieje i powstanie lukier.

Całość dostarcza: 623.3 kcal  |  47.2g białka  |  78.7g węglowodanów  |  13.3g tłuszczu

______________________________

Znów mam dla Was kod rabatowy na produkty All Nutrition, który obowiązuje w sklepie sfd. Wystarczy, że podczas zakupów wpiszecie hasło: MAJLAA16, a otrzymacie 10% rabatu. Promocja obowiązuje nie tylko na suplementy, ale na wszystkie produkty, w tym produkty spożywcze i ubrania.

______________________________

Ja je przygotowałam w formie muffinek, bo tak mi było wygodnie. Ale równie dobrze, możecie wykorzystać jeszcze raz tyle wszystkich składników i upiec je w formie większej babki – będzie idealna na Święta Wielkanocne. Poza tym, takie muffiny to idealny posiłek przed lub po treningu, mamy tutaj białko, węglowodany i trochę tłuszczów pod postacią mąki kokosowej. Czekam na opinie, jak już wypróbujecie ! 🙂

About The Author: Roksana

Studentka dietetyki, z zamiłowaniem do blogowania, fotografii i mody. Uwielbia podróże. Kiedyś poleci do NY i przebiegnie wzdłuż rzeki Hudson - jedno z wielu marzeń. Wszystko co robi, robi na 200%, wkładając w to całe serducho. Mam nadzieję, że to zauważycie :)

Comments

sixteen − 4 =

  • Reply Anonim

    Już wyprobowalam, wyszly przepyszne ! Dlaczego tak mało przepisow dajesz ? wiecej, wiecej !!! 🙂

  • Reply Ewka

    Czy mogę jakoś zastąpić len ? Akurat nie mam mielonego a chciałam je zrobic.

    • Reply Roksana Środa

      Możesz dołożyć drugie jajko 🙂 Albo po prostu zmielić len, jeśli masz taki w ziarenkach.

  • Reply Kinga

    Nigdy nie jadłam cytrynowych ciast ani babeczek, ale tym nie mogę się oprzeć! W przyszłym tygodniu upiekę bankowo! 😀

  • Reply Karolina

    Czy zamiast maki jaglanej mogę użyć orkiszowej? Albo użyć tylko kokosowej?
    Dziękuje!

    • Reply Roksana Środa

      Możesz 🙂 z kokosowa bym nie ryzykowała bo taka duża ilość mogłaby sprawić, ze będą bardzo się kruszyły

  • Reply Mara

    W ilu stopniach piec i przez jaki czas ?

    • Reply Roksana Środa

      Ups, pominęłam ten fakt… Zaraz edytuje 😀
      180 stopni przez 25-30 minut

  • Reply monika

    A co z żółtkiem ?

    • Reply Roksana Środa

      Dodajesz do maki 🙂

      • Reply monika

        Dzięki za szybką odpowiedz i wesołych świąt.

  • Reply asiamaz

    A czym mogę zastąpić odżywkę białkową jeśli ma być to zwykła babka a odżywka się skończyła 🙁 ???

    • Reply Roksana Środa

      Mąka jaglaną ? Tylko dodaj jakiś słodzik

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

sixteen − 12 =