Jakiś czas temu wrzucałam zdjęcie muffinek na InstaStory, a dopiero później je spróbowałam i… Petarda ! Nie lubię zaglądać do innych przepisów i robiąc jakiekolwiek wypieki, improwizuję. Wszyscy się ze mnie zawsze śmieją, że przepis wymyślam dopiero w momencie, gdy wyjmuję produkty z szafki. Ale rzeczywiście, coś w tym jest ! Te babeczki wyszły (nie będę skromna…) rewelacyjne, nie mogłabym się z Wami nie podzielić przepisem.
Ciasto jest bardzo miękkie i puszyste. Wpasuje się też w dietę bezglutenowców i tych, którzy wyeliminowali nabiał. Pewnie będziecie pytali mnie, czym zastąpić jajka, ale w tej sytuacji nie wiem, czy cokolwiek uda się bez nich zdziałać. Można by spróbować zrobić je na bazie piany z cieciorki, ale to już odeślę Was do TEGO wpisu, gdzie pisałam o wegańskich zamiennikach popularnych produktów.
Składniki (na 6 sztuk):
- 1 jajko
- 90g mąki jaglanej
- 10g skrobi ziemniaczanej
- 15g mąki kokosowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 10g lnu mielonego
- 30g odżywki białkowej (wykorzystałam o smaku waniliowym) *
- 50g mleka migdałowego (możesz zamienić na inne, roślinne)
- sok z 1 cytryny + skórka z połowy cytryny
Najpierw przygotuj sobie len – zalej gorącą wodą i zaczekaj aż zgęstnieje. Białko jaja oddziel od żółtka i ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. W drugiej, większej misce wymieszaj wszystkie rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, odżywką białkową oraz żółtkiem i dokładnie wymieszaj. Do wszystkich suchych składników dodaj gotowe siemię lniane, mleko i sok z cytryny. Całość bardzo dokładnie zmiksuj. Na koniec dorzuć startą skórkę cytrynową (uważaj, aby nie zetrzeć tej białej skórki, bo ciasto będzie gorzkie) i pianę. Całość miksuj tylko do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Gdyby masa była za gęstą, dodaj trochę wody mineralnej gazowanej. Ciasto przelej do formy na muffiny i piecz 25-30 minut w 180 stopniach.
Lukier przygotowałam z agaru i erytrytolu. Nie podam Wam niestety proporcji, bo robiłam go na oko. Do wrzącej wody wystarczy wsypać agar i dokładnie wymieszać, a po chwili erytrytol. Po 15-20 minutach masa zgęstnieje i powstanie lukier.
Całość dostarcza: 623.3 kcal | 47.2g białka | 78.7g węglowodanów | 13.3g tłuszczu
______________________________
Znów mam dla Was kod rabatowy na produkty All Nutrition, który obowiązuje w sklepie sfd. Wystarczy, że podczas zakupów wpiszecie hasło: MAJLAA16, a otrzymacie 10% rabatu. Promocja obowiązuje nie tylko na suplementy, ale na wszystkie produkty, w tym produkty spożywcze i ubrania.
______________________________
Ja je przygotowałam w formie muffinek, bo tak mi było wygodnie. Ale równie dobrze, możecie wykorzystać jeszcze raz tyle wszystkich składników i upiec je w formie większej babki – będzie idealna na Święta Wielkanocne. Poza tym, takie muffiny to idealny posiłek przed lub po treningu, mamy tutaj białko, węglowodany i trochę tłuszczów pod postacią mąki kokosowej. Czekam na opinie, jak już wypróbujecie ! 🙂
Już wyprobowalam, wyszly przepyszne ! Dlaczego tak mało przepisow dajesz ? wiecej, wiecej !!! 🙂
Czy mogę jakoś zastąpić len ? Akurat nie mam mielonego a chciałam je zrobic.
Możesz dołożyć drugie jajko 🙂 Albo po prostu zmielić len, jeśli masz taki w ziarenkach.
Nigdy nie jadłam cytrynowych ciast ani babeczek, ale tym nie mogę się oprzeć! W przyszłym tygodniu upiekę bankowo! 😀
Czy zamiast maki jaglanej mogę użyć orkiszowej? Albo użyć tylko kokosowej?
Dziękuje!
Możesz 🙂 z kokosowa bym nie ryzykowała bo taka duża ilość mogłaby sprawić, ze będą bardzo się kruszyły
W ilu stopniach piec i przez jaki czas ?
Ups, pominęłam ten fakt… Zaraz edytuje 😀
180 stopni przez 25-30 minut
A co z żółtkiem ?
Dodajesz do maki 🙂
Dzięki za szybką odpowiedz i wesołych świąt.
A czym mogę zastąpić odżywkę białkową jeśli ma być to zwykła babka a odżywka się skończyła 🙁 ???
Mąka jaglaną 😊 Tylko dodaj jakiś słodzik