CIASTO CZEKOLADOWE BEZ MĄKI I CUKRU, ALE Z LEKKIM KREMEM !

DSC_2633

Święta sprzyjają jedzeniu, ale to nie oznacza, że nie można jeść pysznie i zdrowo jednocześnie! Wczorajszy wieczór spędziłam w kuchni. Kombinowałam, zmieniałam proporcję, próbowałam… I jest! Rewelacyjne ciasto czekoladowe bez cukru i bez mąki. Jestem przekonana, że po spróbowania nie zgadlibyście co w nim jest. Spróbujcie zrobić, bo wyszło na prawdę pysznie :)

DSC_2646

DSC_2648

Potrzebne składniki na ciasto (na tortownicę):

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 jajka
  • 3 łyżki naturalnego kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 banan
  • płaska łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • kostka gorzkiej czekolady
  • kilka truskawek

Potrzebne składniki na krem:

  • szklanka mleka (użyłam 0,5%)
  • 3 łyżki kaszy manny
  • łyżka stevii
  • laska wanilii (opcjonalnie)

Wykonanie

Do jednego naczynia wsypcie opłukaną fasolę i rozgniecionego banana. Bardzo dokładnie zblendujcie. Następnie, dodajcie wszystkie suche składniki i ponownie zblendujcie. Musicie to zrobić bardo dokładnie, aby nie było żadnych grudek. W osobnym naczyniu ubijcie białka jaj z odrobiną soli. Połączcie masę fasolową z białkami i dodajcie miód.

Ciasto wylałam do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyłam połamaną na drobne kawałki gorzką czekoladę. Piekłam 45 minut w 175 stopniach.

DSC_2636

DSC_2645

Kiedy ciasto będzie się piekło, w międzyczasie zróbcie krem. Podgrzejcie 3/4 szklanki mleka ze stevią (musi być gorące, ale nie wrzące) i wsypcie trzy łyżki kaszki. Przed dodaniem kaszy wrzuciłam do mleka ziarenka wanilii i pozostałą laskę (po chwili odda swój aromat i trzeba ją wyjąć). Gotujcie, cały czas mieszając (!), aż zgęstnieje – zrobi się z niej budyniowa masa. Uważajcie żeby nie przypalić ! Kiedy wystygnie, dolejcie pozostałą część mleka i dokładnie zmiksujcie.

Ja z całego ciasta wycięłam mniejsze kręgi szklanką, ale równie dobrze możecie zrobić z całości tort. Wystarczy przeciąć ciasto na pół i przełożyć kremem. Ułożyłam jeszcze plasterki truskawek i przykryłam drugą połową ciasta.

Ciasto jest miękkie, wilgotne i lekkie. Bez wyrzutów sumienia możecie sobie na nie pozwolić na diecie :) Jeśli wolicie bardziej słodkie wypieki dodajcie jeszcze odrobinę miodu lub jakiegoś naturalnego słodzika.

Całe ciasto zawiera: 963kcal  |  52g białka  |  137g węglowodanów  |  22g tłuszczu

DSC_2644

DSC_2642

Mam przepis na jeszcze jedno ciasto. Tym razem zdecydowanie niedietetyczne! Z kremem, alkoholem, mąką, masłem i cukrem. Ale to chyba najlepsze ciasto, jakie jadłam! Chcecie przepis? :)

A wy, jakie smakołyki robicie na Święta?

ciasto na redukcji dietetyczne ciasto czekoladowe przepis na ciasto z czerwonej fasoli przepis na czekoladowe ciasto z fasoli przepis na krem z kaszy manny
Previous Post ZDROWY JADŁOSPIS NA CAŁY DZIEŃ #2
Next Post SŁODKOŚCI, KTÓRE NIE ZRUJNUJĄ TWOJEJ FIGURY

About The Author: Roksana

Studentka dietetyki, z zamiłowaniem do blogowania, fotografii i mody. Uwielbia podróże. Kiedyś poleci do NY i przebiegnie wzdłuż rzeki Hudson - jedno z wielu marzeń. Wszystko co robi, robi na 200%, wkładając w to całe serducho. Mam nadzieję, że to zauważycie :)

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML -a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>